skrivarproblemFå saker är så irriterande som teknik som inte fungerar, det bromsar verksamheten och upptar personalens tid. Vissa problem som uppstår med skrivare kräver en tekniker men några av de vanligaste felen går faktiskt att lösa relativt snabbt. Nedan finner du några av de vanligaste problemen med skrivare och hur du löser dem!

1. Papperstrassel

De allra flesta har någon gång varit med om att det fastnar papper i skrivaren. Det första du bör göra är att följa de instruktioner som kommer upp på användarpanelen (om en sådan finns). Tänk även på följande:

 • När du drar ut ett papper som fastnat, försök göra det så ”rakt” som möjligt. Om det blir skrynkligt eller går sönder tar det mycket längre tid att fixa problemet.
 • Ibland upprepas papperstrasslet trots att du tagit ut det papper som fastnat från början. Då bör du kolla om det papper du använder fungerar ihop med skrivaren, till exempel kanske inte din skrivare klarar av just den gramvikten du försöker skriva ut på.
 • Undvik fuktigt papper. För att undvika fukt ska du försvara ditt papper på ett torrt ställe med rätt luftfuktighet. Tror du att dina lokaler har för hög luftfuktighet finns möjlighet att mäta nivåerna och sätta in åtgärder om problemet finns där.
 • Se till att du lägger i pappret rakt i facket, det finns linjer som visar hur pappret ska ligga.

2. Svarta linjer på utskrifterna

Detta är ett mycket vanligt problem som oftast innebär att du måste byta ut någon förbrukningsvara.

 • Är linjerna skarpa är det förmodligen trumman som behöver bytas ut.
 • Är linjerna istället suddiga kan det vara fixeringsenheten som behöver bytas.

3. Dålig utskriftskvalitet

 • Om utskriften bleknar gradvis och vertikalt är det förmodligen tonern som börjar ta slut. Har du glömt att beställa i tid kan du plocka ut tonern från skrivaren och skaka den lätt och sedan sätta i den igen, på så sätt kan du förlänga tonerns livslängd något.
 • Om utskrifterna är generellt oskarpa över hela pappret kan det räcka med att justera utskriftsdensiteten.
 • Kolla drivrutinen och försäkra dig om att du har rätt inställningar för utskriften, till exempel att det papper du valt överensstämmer med det som ligger i skrivaren. När det gäller färgutskrifter  finns det flera inställningar man kan anpassa, du kan behöva ta hjälp av en expert för att välja rätt.

4. Skrivaren skriver inte ut

 • Först och främst bör du kolla att du skriver ut till rätt skrivare. Du kan välja en skrivare som du alltid har som standard. På en Windows dator gör du det via startmenyn – enheter och skrivare, högerklicka sedan på den skrivare du vill välja och klicka i ”ange som standardskrivare”. Vill du välja en annan skrivare än den som är standard kan du välja det i drop-down menyn på varje enskild utskrift.
 • Om skrivaren helt enkelt inte vill skriva ut fast allt ser rätt ut brukar det lösa sig genom att börja om från början. Testa först med att starta om den mjukvara du använder, om det inte fungerar kan du starta om datorn och slutligen starta om skrivaren, vänta några minuter innan du sätter på den igen.

5. Det tar lång tid att skriva ut

 • Ju högre upplösning på dina utskrifter desto längre tid tar det att skriva ut, om upplösningen är mindre viktig och du hellre vill få ut utskrifterna snabbt välj ”standard” under utskriftsegenskaper i drivrutinen.
 • Det tar längre tid att skriva ut dokument med mycket bilder än med bara text. Om du ofta skriver ut komplexa bilder bör du ha en skrivare av mer avancerad modell.
 • Olika skrivare klarar av olika mängd utskrifter per minut, bytt till en snabbare skrivare om utskriftshastigheten är viktig för dig.

Avslutningsvis, om din skrivare krånglar för jämnan kanske det är dags att byta ut den eller se om det finns något allvarligare problem med din skrivare. Genom att leasa din skrivare med serviceavtal kan du försäkra dig om att alltid få den tekniska hjälp du behöver och en modern utrustning som lever upp till dina krav. Läs mer om våra skrivare.