08 – 587 196 00

Så arbetar ni mer säkert och skyddar er data

Arbeta säkert
Förra året bjöd på många utmaningar som tvingade oss till att ta till nya, snabba och till tiden oprövade metoder. Däribland utvecklingen av nya arbetssätt när fler och fler flyttade till hemmakontoret. För många har distansarbetet fungerat väldigt bra och fler företag ser över möjligheterna att fortsätta låta sina medarbetare jobba på distans även efter pandemin. 

så arbetar ni säkert och skyddar er data

Men distansarbetet har även satt högre krav på säkerhet och skydd av data. Utökat samarbete online, fler saas-lösningar och avancerad hackerteknik. Nu krävs nya metoder för att skydda känslig information och data. 

Under 2020 fick företag ställa om illa kvickt vilket resulterade i att många skapat kortsiktiga lösningar för att hantera situationen. Men det är dags att ställa om den kortsiktiga planen till en mer hållbar lösning för framtiden.   

Distansarbetet är här för att stanna och det är därför hög tid för företag att skapa en långsiktig lösning så att dina medarbetare kan känna sig trygga och arbeta säkert oavsett var de befinner sig. Men hur ser man då till att arbetet förblir säkert med medarbetare utspridda på olika platser?
 

Zero Trust Policy 

Zero Trust Policy är en modell som utgår ifrån att inte lita på någon eller något, utan alltid använda verifikation. Detta är en bra utgångspunkt när man vill se över sin verksamhet. Genom att verifiera sig i olika steg säkerställer man att källan som vill ha åtkomst till ens data (oavsett om det är ett dokument, ett mail, en länk) är pålitlig. 

Kontrollera era säkerhetsskydd - Tänk långsiktigt! 

Med en ökad användning av molnbaserade tjänster ökar också behovet av skydd för dessa. Gör en kartläggning av de komponenter som innefattas i er verksamhet och gå igenom hur dessa skyddas och säkerställs. Har ni ett skydd mot inkommande infekterade länkar/dokument i mail? Hur skyddar ni känslig information i era dokument? Vilka har utökade behörigheter i er digitala infrastruktur? Dessa frågor är viktiga att ställa sig själv för att säkerställa, alternativt hitta, de säkerhetshål som kan befinna sig i er verksamhet.   

Arbeta mer säkert genom att utbilda dina anställda 

En bra start till att börja arbeta mer säkert är att utbilda dina anställda i hur de bör agera i olika situationer och vilka varningssignaler man ska vara uppmärksam mot 

Vissa saker som för företaget är självklart vad gäller säkerhetshantering inte behöver vara lika självklart för de som jobbar på företaget. Det är därför en bra idé att börja med att utbilda dina anställda. Hur kan de vara mer uppmärksamma på onormal aktivitet och varningstecken samt hur hantering av data bör gå till 

  • Sätt tydliga regler för hur information får delas. 
  • Informera om phishing mail och hur man bör tänka kring delade länkar via mail. 
  • Tydliggör vilken information som är säkerhetsskyddad och hur denna bör hanteras. 
  • Informera om företagets säkerhetsrutiner och varför dem finns.  

 

Upprepa hellre ofta än sällan så att säkerhet är top-of-mind för dina anställda.  

Skydda medarbetarnas företagskonton 

En smart start till Zero Trust Policy är att installera MFA (Multifaktorsauktorisering) på samtliga medarbetare inom företaget. De anställda blir ombedda att identifiera sig ytterligare utöver sitt eget lösenordDetta försvårar intrångsförsök och minskar riskerna för obehöriga att logga in i era system och ta del av känslig företagsinformation. 

Skydda känsliga dokument 

Vissa företagsdokument är mer känsliga än andra och är därför viktiga att skydda från att hamna i obehörigas händer. Det finns lösningar som gör det möjligt för företag att sätta spärrar på vissa dokument. Dessa spärrar kan till exempel göra så att de inte går att ladda ner dokumenten på enheter som inte är ägda av företaget. På så sätt ökar du dina chanser att inte låta känslig information sparas ner på privata datorer.

Det går också att säkerhetsklassa dokument så att de enbart går att öppnas av vissa personer i företaget. Du kan också ställa in på vilket sätt dokument får delas och inte samt redigeringsskydda dokumenten så att det ej går att göra ändringar i dem. Detta bidrar till att dina anställda inte kan äventyra företagets säkerhet trots okunskap inom området.   

Säkert surfande

När fler jobbar från privata nätverk försvinner de säkerhetsnät som användaren tidigare skyddades av från kontorets nätverk. Då vi numera arbetar mer och mer molnbaserat är det viktigt att säkerställa att medarbetare använder och hanterar dessa verktyg på ett säkert sätt - och att de verktyg som används i sig är skyddade.   

VPN-koppling är också en säkerhetsåtgärd som använts i många år när man har anställda som arbetar på distans. Det betyder att man som anställd måste koppla upp sig mot företagets nätverk för att få åtkomst och kunna arbeta med företagsrelaterade system och dokument. Detta bibehåller kontrollen hos företaget som då kan vara säker på att all aktivitet som pågår utanför kontoret har samma säkerhetsinställningar 

Ta kontroll innan olyckan är framme!  

Risken att bli hackad är närmare än många tror, och det kan ge förödande konsekvenser. Vill ni ha hjälp att kartlägga er infrastruktur och se vilka möjliga åtgärder ni kan göra för att arbeta mer säkert? Vi tar gärna en dialog om hur vi kan hjälpa er med er datasäkerhet! 

Läs mer

Läs mer om våra tjänster

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits. Läs mer

Ok