Webbläsaren explorerIdag upphör supporten för äldre versioner av webbläsaren Internet Explorer. I praktiken innebär det att inga nya säkerhetsuppdateringar kommer att göras och att välja att inte uppdatera betyder en ökad risk att utsättas för olika typer av virus. Internet Explorer 11 som är den senaste versionen av Explorer är den enda versionen som får säkerhetsuppdateringar.  Säkerhetsuppdateringar täpper till sårbarheter som kan utnyttjas av skadlig kod och skyddar användare och deras data. Företag som lyder under bestämmelser som HIPAA, bör dessutom se efter om de fortfarande kan uppfylla efterlevnadskraven om de använder programvara utan support. Internet Explorer 11 kommer att ha stöd under hela livslängden på Windows 7, Windows 8.1 och Windows 10.

Observera att Microsoft säger att du bör uppdatera till Explorer 11 även om du använder dig av andra webbläsare så som Chrome eller Firefox. De delar Explorer består av är även en del av operativsystemet och flertalet Windows-applikationer använder Explorer för att exempelvis läsa Javascript. Du kan inte heller lösa problemet genom att avinstallera Explorer eftersom en del komponenter ändå kommer ligga kvar i datorn. Lösningen är med andra ord Explorer 11 eller Edge genom Windows 10.

För den som redan har gått över till Windows 10 finns alltså den nya webbläsaren Edge som på sikt helt kommer att ersätta Explorer. Läs mer om Windows 10

Behöver du hjälp att uppgradera? Kontakta oss