Att försöka förutsäga vad som blir stort i framtiden går inte med all säkerhet, det enda vi kan säga är att tekniken utvecklas i väldigt snabb fart och att fokus skiftar från en tid till en annan. Däremot om man ser tillbaka på 2016 kan man ana vad som kan tänkas bli extra viktigt för företag det kommande året. Vi har listat 5 trender som vi tror att företag bör vara uppmärksamma på och ta tillvara på.

2017-it-trender

Mobile first – på riktigt

Redan 2015 översteg antal sökningar på Google från mobiltelefoner de som gjordes via desktop, så att företags hemsidor måste vara mobilanpassade är inget nytt. Nytt 2017 är däremot att Google gjort en svängning i hur de rankar webbsidor. Googles index delas nu upp i två delar, en indexering för mobiler och en annan för desktops. Den som är för mobila sökningar kommer enligt Google att prioriteras och det är mobilversionen som Google kommer att använda sig av för bedömning av en hemsida, i första hand. Detta innebär att man bör se över sin mobilversion om man vill synas högt upp i sökresultatet. Har du exempelvis bantat ner innehållet på din mobilversion kan det innebära att en del sidor inte kommer att få ett bra rankingresultat. Regeln du bör gå efter är att innehållet är lika viktigt på mobilversionen.

Molnet – blir normen

En majoritet av företagen använder idag någon form av molntjänst. Om diskussionen tidigare har varit kring huruvida man ska övergå till molnet eller ej kretsar diskussionen idag snarare kring vilken typ av lösning man bör välja. Vi kommer förmodligen se en ökning av hybrida molnlösningar. Under året som gått har många företag valt att gå den vägen, vi kan förvänta oss att den trenden hänger i under 2017.

VR – börjar användas inom allt fler områden

Virtual Reality (VR) har funnits en tid nu men det är först på senare tid allmänheten fått upp ögonen för vad det är. Genom VR- glasögon kan man uppleva en virtuell värd som är så pass trovärdig att den skapar känslan av att det man ser ”är på riktigt”. Under 2017 kommer förmodligen fler företag inse möjligheterna med VR och anpassa sina erbjudanden därefter. Exempelvis kan en resebyrå erbjuda en förhandstitt på resmålet i sin reklamkampanj. Inom vården skulle man kunna erbjuda olika typer av terapi genom VR-upplevelser. Inom utbildning skulle man kunna genomföra en ny typ av praktisk träning med hjälp av VR. Sportarrangörer skulle kunna erbjuda en ny typ av entrébiljett där du ser ett sportevenemang på detta sätt. Möjligheterna är oändliga, under 2017 kommer vi få se prov på vad VR- tekniken ger för möjligheter.

Säkerhet – insikten ökar

Insikten att säkerhet inte är något beständigt, utan något som snabbt kan ändras, gör att fler företag kommer att inse att säkerhet är något de måste satsa på. Säkerhetshoten som riktar in sig på företags IT-miljö blir fler och de förändras ständigt, och därmed måste även företag vara beredda att ha ett säkerhetsskydd som anpassas. Exempel på säkerhetsrisker är ökningen av ransomware. Tidigare har bedragarna riktat in sig på privatpersoner till stor del men vi kommer se en ökning av ransomware mot företag där de tar sig in i företagens servrar. För mindre företag kan det bli kostsamt med ett bra skydd men det finns lösningar som inte behöver vara allt för avancerade. Lösningen kan vara att anlita en extern IT-leverantör som tar hand om säkerheten istället för att man själv ska anställa en expert. Det finns också enkla lösningar kring informations- och dokumenthantering som inte innebär stora utgifter.

Miljö – miljöhänsyn blir ett måste

2016 blir, enligt preliminär data, det varmaste året någonsin uppmätt. Företag kommer förmodligen satsa mer på miljön i allt de gör och kunder kommer medvetet att leta efter produkter med så låg miljöpåverkan som möjligt. Att som företag inte kunna redovisa hur ens produkt eller tjänst tar hänsyn till miljön är inte hållbart då efterfrågan på sådan information kommer vara viktig för allt fler inköpare och beslutsfattare, så tänk grönt!

Dessutom lär 2017 bjuda på en hel del överraskningar precis som 2016 gjorde. Vem hade till exempel kunna förutse att AR (augmented reality) spelet Pokémon Go skulle få människor världen över att bege sig ut på jakt efter pokémon? På samma sätt dyker det säkert upp någon ännu inte lanserad nyhet även 2017!