Den 29 juli i år släpper Microsoft det för många efterlängtade Windows 10, som är tänkt att vara det sista Windows. Med sista menas att istället för att i framtiden lansera nya Windows ska Windows 10 istället uppdateras kontinuerligt och på så sätt utvecklas. Windows blir alltså mer som en tjänst än som en produkt i olika upplagor.  Windows 10 är tänkt att kombinera styrkorna med Windows 7 och Windows 8.1. När Windows 8.1 släpptes var det många som inte kände igen sig och inte gillade den nya designen. Windows 8 har framförallt varit anpassat för Touch screen och många menar att användarvänligheten på datorer utan Touch screen har blivit lidande.  Windows 10 är tänkt att kombinera det ”gamla vanliga” Windows-gränssnittet med exempelvis startmeny med flexibiliteten från Windows 8, plus en mängd nyheter. En av nyheterna är att Windows 10 kommer att kunna köras på alla typer av enheter inklusive mobil. Det innebär att användaren får en bättre koppling mellan sina enheter och kan använda sig av appar som fungerar på samtliga enheter. Dessutom anpassar sig Windows efter vilken enhet du använder. Systemet kan alltså känna av om du sitter vid en dator eller med en mobil och anpassa användarupplevelsen därefter. Dessutom anpassas gränssnittet även på så kallade All-in-One datorer, kopplar du in tangentbordet känner Windows av det och anpassar gränssnittet därefter.

Några av nyheterna vi känner till med Windows 10:

  • Anpassningsbart gränssnitt med ett och samma Windows på alla enheter
  • Webbläsaren Edge (hade länge arbetsnamnet Spartan) Lättare synkning mellan enheter, anteckna direkt på webbsidan och dela
  • Stöd för Microsoft HoloLens som skapar hologram i HD-kvalitet
  • Digitala assistenten Cortana, Microsofts version av Siri (Apple)
  • Stöd för tekniken Fido som möjliggör identifiering av användaren med exempelvis fingret, ansiktsformen eller ögonen

Ytterligare en nyhet i samband med utvecklingen och lanseringen har varit att användarna själva har fått vara med och tycka. IT- kunniga har kunnat gå med i Build 2015 och genom att använda en förhandsversion vara med och utveckla systemet.

Se vad du kommer att kunna göra med Microsoft HoloLens och Windows 10:


Windows 10 kommer när det släpps den 29 juli finnas tillgängligt för persondatorer och tablets, övriga versioner släpps vid senare tillfälle. För privatpersonen kommer uppgraderingen från Windows 7 och 8 vara kostnadsfritt. Företag kommer att behöva betala precis som tidigare.

Behöver du hjälp att byta från ett operativsystem till ett annat? Vi hjälper gärna till! Kontakta oss.